Verwerken op je eigen manier

Alle ervaringen in het leven neem je met je mee in je hoofd, in je hart en in je lijf. Iedereen verwerkt situaties op zijn eigen manier en handelt ook op eigen wijze. De lichaamsgerichte therapie is dan ook voor iedere persoon anders en afgestemd op dat wat jij nu nodig hebt. Allereerst gaan we op zoek naar de kern van het probleem. Hoe komt het dat je op dit moment niet lekker in je vel zit? Waar ligt de bron van dit probleem? Wat ervaar je in je lichaam en hoe vertaal je dit met je hoofd?

Stap voor stap begeleid ik je naar het vinden van antwoorden in jezelf. In de lichaamsgerichte therapie maak ik gebruik van verschillende (psycho)therapeutische technieken en combineer ik deze onder andere met  technieken uit de haptonomie, systemisch werk en cognitieve technieken zoals Acceptance and Commitment Therapy (ACT).  Juist de combinatie zorgt ervoor dat ik therapie kan bieden afgestemd op jouw hulpvraag.

De inzetbaarheid van lichaamsgerichte therapie is breed en wordt alleen, maar ook in combinatie met andere vormen van hulpverlening ingezet. Denk aan:

Spanningsklachten of een dreigende burn-out, denk aan niet goed met (werk)druk en conflicten om kunnen gaan of problemen hebben met het stellen van grenzen; lichamelijke klachten met een psychische oorzaak, bijvoorbeeld nekklachten, te hoge spierspanning, benauwdheid;

Vragen rondom het aangaan van stabiele relaties, intimiteit en seksualiteit; angstklachten zoals paniekaanvallen, hyperventilatie en slapeloosheid; verwerkingsproblemen: bijvoorbeeld door verlies, ziekte of trauma; Depressieve klachten

Vragen rondom persoonlijke groei en zingeving: bijvoorbeeld een slecht gevoel van eigenwaarde, moeite hebben met overgangssituaties, geen richting/zin kunnen geven aan het leven.

“onderzoek naar jezelf…

voor als je leven een eigen leven is gaan leiden..”

~ Anoniem

Luisteren naar de taal van het lichaam

Lichaamsgerichte therapie is een ervaringsgerichte en inzichtgevende therapievorm. De gesprekken zijn ondersteunend, begeleidend en geven inzicht en zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Kinderen zijn nog echte ‘voelers’ en blijven meer in de beleving van de ervaring van het moment. Ze staan vaak dichter bij zichzelf en spreken sneller de taal van het lichaam, van het gevoel. Lichaamsgerichte therapie sluit daarom goed aan bij de beleving van het kind. Door middel van spel, ervaringsgerichte oefeningen, haptonomische technieken en oefeningen vanuit de kinderyoga-coaching vindt het kind ondersteuning bij zijn of haar ontwikkeling. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer een kind moeite heeft om te ontspannen, angstig is, snel boos is of ‘gewoon’ niet lekker in z’n vel zit.  Ook voor tieners en jongeren biedt lichaamsgerichte therapie steun en hulp in tijden waarin de jongere (erg) zoekende kan zijn naar zichzelf.

Lichaamsgerichte therapie

Helpt om de verbinding weer te maken met jezelf zodat het makkelijker wordt om (weer) op je innerlijk kompas te vertrouwen.